INTERNACIONALNI NAUČNI SIMPOZIJUM „ Novine sa ESC/AHA kongresa 2022?“ SVJETSKI DANI SRCA 29.09.2022. 

Informacije o webinaru (registracija, pristupni link, upute za windws i android) su ovdje www.ukhnk.org/webinar

 

INTERNATIONAL SCIENTIFIC SYMPOSIUM „ News from ESC/AHA Congress 2022“ WORLD HEARTH DAY 29.09.2022.

Information about webinar (registration, access link, instructions for windows pc and android device) are here www.ukhnk.org/webinar-eng

 

 

  

ESC vodiči 2022 - download

 

Knjiga apstrakata - download

 

prezentacije pptx  download

 

Video snimak

 

IZVJEŠTAJ O DANIMA SRCA 2022. U MOSTARU POVODOM 29. SEP SVJETSKOG DANA SRCA - Sportski savez grada Mostara

 

IZVJEŠTAJ O DANIMA SRCA 2022. U MOSTARU POVODOM 29. SEP SVJETSKOG DANA SRCA

UKHNK već 22 g zaredom obilježava Svjetski dan srca 29 septembar koji se ove godine održava pod motom “Upotrijebite srce za svako srce”. Budući se radi o tradicionalnoj akciji učesnici su uglavnom bili spremni za aktivnosti tokom nedelje od 26.09.-02-10.2022.¸

Već ranije preveden je letak WHF (prevod Dr Emir Fazlibegović, recenzenti Prof. Dr Adi Fejzić i Prof. Dr Danijel Pravdić) pa je štampan kao donacija Zavoda za prostorno uređenje Mostara. Plakat akcije  Dani srca u Mostaru 2022 je urađen u IC štampariji (Safet Demirović i Emir Fazlibegović) i štampan kao njihov doprinos akciji.

Dr Emir Fazlibegović kao koordinator je uputio pismo predstavnicima medija povodom ove tradicionalne aktivnosti, a pismo je upućeno i svim učesnicima akcije sa molbom da svi participiraju u granicama njihovih kadrovskih i materijalnih mogučnosti.

Konferencija za štampu je održana u Sportskom savezu Grada Mostara 26.09.2022.(ponedeljak)  u 12h i odazvali su se samo dva medija što smatramo skromnim odgovorom na naš dopis o akciji. Ipak su građani Mostara obavješteni putem priloga koji su mediji objavili kao što su Bljesak, RT Herceg Bosne, Novi radio i sl. Medijima su poslani i kontakt telefoni naših aktivista za eventualna javljanja i snimanja priloga.

Tokom nedelje su građani Mostara mogli da utvrde svoje brojeve u DZ na Bulevaru te DZ Stari grad. Tu mogučnost je iskoristilo  skromnih oko 100 građana..

Dr Emir Fazlibegović, koordinator akcije je snimio intervu na RTV Blijesak koji je postavljen na yu-tube platformi, a portal Slobodna Bosna je objavila vijest o Danima srca u Mostaru i postavila link za ovaj intervju.

U četvrtak, 29. Septembra na Svjetski dan srca je organizovan Internacionalni naučni simpozijum “Novine sa ESC/AHA kongresa 2022” u vidu webinara. Plakat i pozive za simpozijum je uradio informatičar UKHNK mr.Adil Joldić sa Dr Emirom Fazlibegovićem uz koordinaciju sa Emirom Veledarom koji je koordinirao sa učesnicima iz USA. Detaljan izvještaj sa simpozijuma je prilog ovog izvještaja. Simpozijum je pratilo 58 doktora, 28 sestara i 10 studenata, a izlaganja su imali eksperti iz USA (njih 6 sa 8 koautora) te 9 domačih autora. Pokrovitelj simpozijuma je bila Internacionalna akademija nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini (IANUBIH) čija su 4 člana bili aktivni učesnici,a simpozijum je u ime Ak. Asima Kurjaka, predsjednika IANUBIH pozdravio Ak. Prof. Dr Osman Sinanović, predsjednik razreda Medicinskih znanosti IANUBIH. U ime sponzora ZZO HNK Mostar webinar je pozdravila Dr Monika Mikulić, stručni saradnik. Webinar je trajao puna 4h bez pauze,a izlaganja su bila veoma dobra i ocijenjena uspješnim od strane svih slušalaca-gledalaca.

Planirana kros utrka u petak 30.09.2022. učenika osnovnih i srednjih škola, vrtića i djece sa posebnim potrebama zbog loše meteorološke prognoze je odgođena za utorak 4.10.2022.

U nedelju, 02.10.2022.po prelijepom danu je organizovan Marš-šetnja po gradu i na Putu za Podveležje do Fortice tokom kojeg su vršena mjerenja na startu kraj Gimnazije na Španskom trgu, tokom uspona na Malom Kuku te na vrhu Fortica. Oko 100 građana je iskoristilo mogučnost utvrđivanja svog skora rizika, a na vrh se popelo oko 60 građana. Trebamo istači učešće djece iz Mješovite mašinsko-tehničke škole sa svojim nastavnikom, ekipu Terenske jedinice Crvenog krsta/križa Mostar, jednu predstavnicu Karadžozbegove Medrese te više pacijenata i građana Mostara počevši od najmlađeg učesnika od 5g do najstarijeg 86 godina. Crveni krst je obezbjedio kroasana, ledeni čaj i vodu za učesnike marša, a na Fortici smo imali vodu, voće-jabuke te domaće sokove od šipka i zove u organizaciji Sportskog saveza grada. Na jarbolu zastave Bosne i Hercegovine se postavila i zastava Evropskog udruženja kardiologa (ESC), Svjetske srčane federacije (WHF) te UKBIH. Na Fortici  učesnike u 14h koji su željeli je čekao autobus za povratak. Marš je prošao bez problema. Sanitetsko obezbjeđenje marša, a uz koordinaciju sa glavnom sestrom Interne klinike SKB Mostar Ankom Zelenikom, je vršio sanitet SKB Mostar sa vozačem Markom Knezovićem, koji je tokom marša bio na usluzi svim učesnicima.

U utorak 04.10.2022. je organizovana odgođena kros trka po jako lijepom vremenu uz učešće preko 1000 registrovanih takmičara te posmatrača. Terenska jedinici Crvenog krsta/križa je demonstrirala djeci na fantomima i lutki oživljavanje-reanimaciju sa masažom srca i vještaćkim disanjem. Najinteresantnija je bila utrka djece iz vrtića Mostara koji su svi osvojili zlatne medalje na njihovu opštu radost. Trka djece sa posebnim potrebama je organizovana takođe uz pažnju svih ostalih na Šetalištu i prošla je sa radošću svih učesnika i njihovih vaspitača sa osmjehom i radošću djece na primljenim medaljama. Medalje su podijeljene najboljim za osvojena prva tri mjesta u svim uzrasnim kategorijama. Medalje su dijelili Dr Emir Fazlibegović i predstavnici Sportskog saveza Grada Mostara.

Sanitetsko obezbjeđenje krosa su vršila dva saniteta, jedan iz KB “Dr Safet Mujić” Mostar sa šoferom Ramizom Šafrom i drugi iz SKB Mostar sa vozačem Ivanom Lovrićem uz koordinaciju sa glavnom sestrom Interne klinike SKB Mostar Ankom Zelenika.

Trka je prošla bez većih povreda, jedan učesnik je zadobio oguljetine nogu zbog pada na startu, a drugoj učesnici se desilo uganuće stopala pa je odvezena u SHP Mostar.

Kros je održan tokom 2 h, policijsko obezbjeđenje krosa za zaustavom saobračaja na Bulevaru je funkcionisalo bez problema uz manje ljutnje za prekid saobraćaja vozača automobile.

 

Izvještaj će biti postavljen na našoj web stranici sa galerijom slika.